דבר הפיקוח על החינוך המוזיקלי
מחוז דרום
ד"ר מיכל ינקו
המוזיקה, בהיותה שפה, מהווה תקשורת להעברת מסרים בין בני האדם. החל במסרים הבסיסיים והפשוטים ועד
המסרים המורכבים ביותר. יתרונה של המוזיקה כשפה נעוצה ביכולתו של הילד לרכשה עוד בשלבי ילדותו הראשוניים.
התמזל בחלקנו, המורים למוזיקה, להיות חוד החנית של החינוך המוזיקלי במערכת החינוך בישראל ולגעת בנפשם של הילדים באמצעות עולם המוזיקה. שעורי המוזיקה בבתי הספר מהווים קרקע פורייה באמצעותם יכול הילד ללמוד את השפה המוזיקלית האוניברסאלית, לפתח את יכולותיו בשירה , נגינה ותגובה בתנועה, ליצור תוצר מוזיקלי אישי, להכיר תרבויות מוזיקליות שונות ומגוונות ולגדול להיות צרכן שוחר תרבות, בעל טעם אישי מנומק וביקורתי.
אחת ממטרות החינוך המוזיקלי במערכת הבית ספרית היא לפתח את יכולתו של התלמיד לפעילות מבוקרת באמצעות התנסות יומיומית, תוך הקמת סביבה מוזיקלית המאפשרת לו לפתח את כישוריו, הבנתו ותגובתו למוזיקה. השילוב בין למידה חווייתית, רגשית להבנה הקוגניטיבית תוך פעילות יצירתית בנגינה ובשירה מאפשרים למידה והפנמה של הידע, ופיתוח היכולות הקוגניטיביות.
בשיעורי המוזיקה עלינו להקשיב לקולם של הילדים, למצוא את הדרך לחבר אותם זה אל זה, לאפשר להם למצוא את המוזיקה הפנימית בתוכם ,לפתח את יכולת הקשבה למוזיקה של הזולת, ובכך נפתח את ערכי הסובלנות וקבלת האחר.
הפיקוח על החינוך המוזיקלי מאמין כי הרצף המיטבי ללימודי מוזיקה משמעותיים מתחיל בגן הילדים ממשיך בחטיבת הביניים, ועד תהליך בחירה במגמה למוזיקה בחטיבה העליונה. כך ילד שמתחיל ללמוד מוזיקה מתוך התנסות בגן הילדים ובהמשך הדרך מפתח את יכולת השירה והנגינה בכלי עד להתמחות בתחום במסגרת המגמה למוזיקה.
בתי ספר רבים במחוז מקיימים מקהלות בית ספריות המשתתפות בכינוסי המקהלות המחוזיים ומייצגות בגאווה את בית הספר. קיימת עלייה בשילובם של בתי ספר מנגנים בכל המגזרים, וכן התעוררות בשילוב הוראת מוזיקה בחטיבות הביניים ובתיכוניים.
מסתמנת עלייה מבורכת בחינוך המוזיקלי בבתי הספר של החברה הבדואית. מתקיימים כינוסי מקהלות של החברה הבדואית . אנו מקדמים בברכה יוזמות של שיתופי פעולה בין בתי ספר ובין מגזרים.
אתר זה מוקם לרשותכם, המורים למוזיקה ללמוד על תכניות המוזיקה במחוז, השתלמויות, כינוסים ופינות רבות לשימושכם.
משרד החינוך, רחוב התקווה 4, באר שבע
073-3935865